Wednesday, June 13, 2007

Tribunalul Argeş reporneşte Arpechim

Tribunalul Argeş reporneşte Arpechim


Potrivit Petrom, decizia Tribunalului Argeş
nu afectează investiţiile de mediu planificate pentru modernizarea rafinăriei

Tribunalul judeţean Argeş a suspendat decizia de închidere a activităţii combinatului petrochimic Arpechim, pe motiv de nerespectare a condiţiilor de mediu.

Tribunalul Argeş a admis, luni, cererea Petrom de suspendare a deciziei de suspendare a autorizaţiei de mediu a rafinăriei Arpechim, astfel că unitatea va funcţiona până la pronunţarea instanţei de fond. Decizia poate fi contestată cu recurs în termen de cinci zile de la pronunţare. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Piteşti a anunţat deja că, zilele următoare, va contesta decizia Tribunalului Argeş.
Surse din cadrul ARPM Piteşti au declarat pentru Mediafax, că ieri dimineată, şeful instituţiei, Marius Stanca, s-a întâlnit cu reprezentanţii grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, la discuţie participând şi prefectul de Argeş, Ion Cârstoiu, au afirmat sursele.
Compania petrolieră s-a angajat să prezinte un plan de închidere a haldelor şi a trei din cele cinci rezervoare de la Arpechim. Cele două rezervoare care vor fi menţinute vor fi modernizate pentru a respecta standardele de mediu, au adăugat sursele. Se pare că în trei săptămâni Petrom va depune documentele pentru rezolvarea primei măsuri care a dus la suspendarea activităţii Arpechim, iar pentru cea de a doua până la 1 august.

Decizie controversată
ARPM Piteşti a decis, la sfârşitul lunii mai, să suspende autorizaţia de mediu a rafinăriei Arpechim Piteşti, motivând că Petrom nu s-a conformat unor cerinţe precizate în documentul în baza căruia funcţionează combinatul.
Agenţia de Mediu a justificat decizia prin nerealizarea a două măsuri din Planul de Acţiune al Autorizaţiei Integrate de Mediu, emisă pentru activitatea desfăşurată de Arpechim Piteşti, respectiv modernizarea rezervoarelor cu capac fix şi flotant pentru benzine şi închiderea haldei de deşeuri de acrilonitril şi a haldei noi de nămol biologic. Decizia atrăgea după sine sistarea activităţii de producţie pentru o perioadă de până la şase luni. Dacă în acest termen combinatul nu şi-ar fi rezolvat problemele de mediu, Agenţia Regi-onală de Protecţie a Mediului Piteşti putea anula autorizatia de mediu. Compania Petrom a considerat măsura de suspendare a autorizatiei de mediu a Rafinariei Arpechim "disproporţionată şi nejustificată faţă de nerealizarea unui punct din programul de conformare". Dan Pazara, director de comunicare al Petrom, anunţa că au fost demarate procedurile pentru închiderea rafinăriei Arpechim, dar că Petrom intenţionează să uzeze de toate mijloacele legale pentru a contesta măsura dispusă de autorităţile de mediu. De asemenea, reprezentanţii Petrom au anunţat investiţii de circa 200 de milioane până în 2010, pentru modernizarea Arpechim.
Pentru a se conforma decizie autorităţii de mediu, Petrom stabilise, împreună cu autorităţile de mediu, planul de închidere temporară a rafinăriei şi estima că va îndeplini cerinţele pentru obţinerea autorizaţiei de mediu în termen de două luni.
Planul a fost aprobat de o comisie formată din reprezentanţi ai Inspectoratului de Urgenţă Argeş, Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Piteşti şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş.

0 comentarii :